Hingsthållarens egen beskrivning av Van Vivaldi 1286

VAN VIVALDI 1286
Van Vivaldi – hingsten med en elasticitet, mjukhet, rörlighet, bärighet, lätthet och exteriör som passar de flesta svenska stona. Van Vivaldi är nu höjd till avelsvärdebokstav A.

”Det står Grand Prix i pannan på honom!”
Patrik Kittel

Prestationer

Van Vivaldi godkändes 2012 i Münster-Hahndorf som förste reservsegerhingst och vann det svenska bruksprovet för gångartshingstar år 2014. Han ansågs vara en mycket uttrycksfull och elegant hingst av modern typ, som berömdes för sin mycket fina mekanik och balans samt sin lätthet. Van Vivaldi visade sig vara en hingst i uppförsbacke och mycket fin i alla gångarter.

Han bedömdes ha en aktiv, ren, rörlig och vägvinnande skritt. Traven är lätt, bärig, i uppförsbacke, elastisk och har en mycket fin mekanik. Galoppen är mycket lätt, aktiv, rytmisk, mycket bärig och elastisk och behåller sin lätthet när tygeln längs. Van Vivaldi kan med fördel användas på flertalet typer av ston för att förbättra lätthet i både typ och rörelser. Dessutom förärver han rörelser i uppförsbacke, reaktionsförmåga, självbärighet och utstrålning.

2015 deltog Van Vivaldi i finalen i Scandinavian Open i Falsterbo, för att sedan avsluta sitt tävlingsår som bästa svenska häst i unghäst-VM för femåriga dressyrhästar. Under unghäst-VM belönades Van Vivaldi som högst med 8,76 poäng.

Under 2016 tävlade Van Vivaldi sparsamt eftersom han var mycket efterfrågad inom aveln. Med hans välbefinnande i åtanke gjordes endast tre starter, som resulterade i tre vinster, alla över 80%. Van Vivaldi vann med Caroline Darcourt i sadeln Breeders Trophy för sexåriga hästar med 86,4%.

Han fick idel lovord från domarkollegiet ledd av Mariette Sanders van Gansewinkel. Bland kommentarerna finns omdömen såsom; en fantastisk häst, alla tre gångarter är väldigt korrekta. Skritten har ett gott övertramp, traven är schvungfull och täcker mycket mark. I galoppen är han uppe från marken och den är välbalanserad. Vad gäller framtidsutsikterna fick han betyget 9,0.

Våren 2018 har Van Vivaldi tävlat med stor framgång i Sankt Georges, med bland annat dubbelseger under meetinget på Djurgårdens Ridklubb. Ekipaget har segrar till och med Intermediaire 1.

I juni 2019 debuterade Van Vivaldi med Tinne Vilhelmson Silfvén på ryggen i Intermediaire II och vann med 71,17%. Under den första helgen i mars vann ekipaget sin första internationella Intermediere A CDI3* med hela 74,265%. Därefter fick ekipaget hela 75,765% i den internationella Intermediere II CDI3*-klassen.

Avkommor

Även avkommorna i Sverige har visat sig vara av en mycket tilltalande typ, rörliga och med en naturlig lätthet i gångarterna. Två avkommor togs ut till elitfölauktionen 2016. Van Vivaldi fick i januari 2017 sin tredje godkända son. Treårshingsten godkändes i München, där han även såldes på den efterföljande auktionen. Under året har de godkända söner blivit än fler, de är typmässigt mycket tilltalande avkommor med mycket goda grundgångarter. Resultaten från både treårstesten och fölbedömningarna 2017 talar sitt tydliga språk, Van Vivaldi är en typ- och gångartsförärvare av rang. Avkommorna i Tyskland är mycket framgångsrika även i unghästklasser. I championatet för Oldenburg, för treåriga ridhästar i Rastede i juli 2018, vann en avkomma till Van Vivaldi. Under Bundeschampionat 2018 blev Venecia OLD (e. Van Vivaldi – Florencio I) vice Bundeschampion för treåriga ston och valacker.

Härstamning

Van Vivaldi har prestationsblod från de internationella tävlingsarenorna. Fadern Vivaldi hade alla gångartssiffror över 8,5 i sitt bruksprov, han vann Pavo Cup som femåring och har vunnit hingstklasser otaliga gånger. Han tävlade upp till svår dressyr med Hans-Peter Minderhoud. Vivaldi är numera enbart i avel och är en av de mest eftertraktade gångartsförärvarna i Europa med Krack C (Anky van Grunsven) och Jazz (Kirsten Becker) i stamtavlan. Mödernet kombinerar Jazz med trakehnerhingsten Biotop, Reiner Klimkes sista stora tävlingshäst i Grand Prix. Jazz och Olivi har båda tävlat Grand Prix dressyr och är toppförärvare av gångartshästar.

Van Vivaldi är förutom i SWB också godkänd i Westfahlen, Hannover, Rheinland, Oldenburg och sydtyska förbunden.

Videoklipp

Här visas filmklipp på hingsten som dess aktiva hingsthållare lagt till.